Schepen en routes
Vertrek en aankomst in Nederland
Vanuit de verschillende vestigingen in Nederland, voerden de schepen de Noordzee op. In het algemeen waren de wateren in Nederland vrij ondiep. Daarom waren de Hollandse schepen over het algemeen licht gebouwd met een geringe diepgang. Soms moesten er speciale maatregelen worden genomen, zoals het gebruik van lichtschepen welke de lading overnamen, of scheepskamelen om het schip te dragen.
Enkhuizen en Hoorn hadden veel last van het dichtslibben van de haven. Er werd veel moeite gedaan om met baggerschuiten en moddermolens de haven toegankelijk te houden. Uiteindelijk heeft dit niet geholpen.
De routes naar Indië
Op het kaartje hiernaast zie je de route van de VOC naar Indië en weer terug. De startpunten waren Amsterdam, Middelburg, Rotterdam, Delft, Hoorn en Enkhuizen. Ze voeren door Het Kanaal, over de Atlantische Oceaan aan de Azoren. Daar pikten ze de Noordoost Passaat (regelmatigewind naar het westen) op tot bij de Zuid-Amerikaanse kust. Vanaf daar voeren ze verder naar het zuid oosten waar ze tussen windstille gebieden ("Paardebreedte'') door moesten varen. Door het zogenoemde ("Brouwersroute") waar altijd een harde westenwind waait en ook de stroming oostwaarts is. Voor Australië moest dan een noordelijke koers worden aangehouden. Als ze dat allemaal achter de rug hadden bereikten ze het eiland Java.
De vestigingen
Niet alle schepen voeren naar Java, de VOC had ook nog een paar vestingen in de rest van Azië. Ceylon, India en Perzië hoorden ook bij de doelen van hun reizen. In Azië had de VOC een heleboel vestigingen met factorijen (gebouwen waar kruiden opgeslagen worden).
Belangrijke vestigingen waren Ternate, Anlo, de Batavia eilanden, Coromandel in India, Ceylon en natuurlijk Java. Op Java werd in 1619 door Jan Pieterszoon Coen de stad Batavia (het huidige Jakarta) gesticht, nadat hij eerst de stad Jacatra veroverde.
De stad Batavia ontwikkelde zich tot de meest belangrijke overslaghaven (haven waar goederen overgeladen worden) van het VOC - bedrijf in Azië en vormde in feite het hoofdkantoor van het Aziatische bedrijf (het echte hoofdkantoor bevond zich in Amsterdam). Tusen Nederland en Azië lag aan de zuidkust van Afrika Kaap de Goede Hoop. Deze plaats werd in 1652 door de VOC als continent verversingsstation (voor water, eten enz.) gebruikt.
Gedurende 200 jaar van zijn bestaan heeft de VOC 1772 schepen uit laten varen en er zijn en totaal 4789 reizen mee gemaakt.
Maak jouw eigen website met JouwWeb